26/03/2020 Vision PR 0Comment

A cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere zavar, ami az emberiséget érinti. A diabétesz során az inzulin nevű hormon teljesen vagy részlegesen hiányzik a páciensek szervezetéből, ezért a cukorbontás nem megfelelő módon megy végbe. Írásunkból kiderül, hogy melyek a cukorbetegséget jellemző tünetek.

Cukorbetegséget jellemző tünetek I-es típus esetében

Az úgynevezett egyes típusú cukorbetegség főként kisgyermekkorban, ritkáb esetben fiatal felnőtt vagy kamaszkorban alakul ki. Mivel a gyerekek nehezen ismerik fel egy komoly betegség jeleit, ezért a szülőkre hárul a feladat, hogy időben észlejék gyermekükön a diabétesz tüneteit.

Általában a fokozott szomjúság és ennek megfelelően a gyakori vizeletürítés enged következteti arra, hogy a korábbiakhoz képest valami megváltozott az anyagcserében. Emellett a homályos látás, komolyabb esetekben pedig eszméletvesztés is jelezheti a cukorbetegséget

A II-es típusú cukorbetegség tünetei

Az időskori cukorbetegségként is hivatkozott diabétesz sajnos gyakran hosszú évekig diagnosztizálatlan marad, mert jelei nem annyira egyértelműen azonosíthatók, mint az I-es diabétesz esetében. Gyakran a felnőttek a megnövekedett szomjúságot sem veszik észre. Általában egy szövődmény diagnosztizálása során derül ki, hogy a páciensnek valójában cukorbetgeséggel van dolga.

cukorbetegséget jellemző tünetek

Cukorbetegséget jellemző tünetek: hogy lehet megszüntetni őket?

Ugyan a diabétesz nem gyógyítható betegség, de tünetmentesíthető. Azonban akit egyszer cukorbetegséggel diagnosztizáltak, az az is marad és sajnálatos módon rendszeres vérvételekre és diabetológiai vizsgálatokra kell járnia.

Első lépésként az orvos és a páciens közösen megbeszélnek egy terápiát az életmőd és a test különféle fizikai indexei alapján. Ezután betig a dietetikus munkája következik, aki a beálltott inzulinos vagy gyógyszeres kezelés fejében kidolgoz egy megfelelő cukorbeteg étrendet a páciens számára.

A betegnek rendszeresen mérnie kell a vércukorszintjét és naplóznia az értékeket, ennek fejében ugyanis változhat a diétás és a gyógyszeres terápia felépítése is. A diabétesz tüneteit is érdemes folyamatosan figyelni és jelezni a diabetológusnak, ha a rosszullétek nem csökkennek, netán a tünetek súlyosbodnak.